Veelgestelde vragen

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER E-BIKES en de antwoorden.

Waar kan ik de E-bike in het echt bekijken?
De Ruyter fietsen worden op dit moment alleen online aangeboden en kunt u daarom pas na aflevering in het echt bekijken. U heeft na aflevering twee weken de tijd om de fiets (ongebruikt) te retourneren, waarna u uw geld terug krijgt gestort.

Hoe gaat het bestellen van een De Ruyter E-bike in zijn werk?
U kunt een De Ruyter E-bike alleen online aanschaffen. Op dit moment kan dat via de webshop van Kruidvat, klik hier. U koopt een couponcode waarmee u op deze website de fiets kunt bestellen. Nadat u uw naam en adresgegevens heeft ingevuld en verzonden met een druk op de knop zal de fiets voor u gereed worden gemaakt in ons magazijn en nemen we binnen twee weken contact met u op over de aflevering. De aflevering zal overdag geschieden en alleen op de begane grond. Om misverstanden en onjuiste leveringen te voorkomen leveren we de fiets enkel af aan diegene die de betaalbevestiging van de fietsdirect website kan tonen aan onze vervoerder.

Is de framemaat wel geschikt voor mij?
De Ruyter E-bikes hebben als framemaat 49 cm. In veel lijstjes met framematen van fietsen staat dat een fiets met framemaat 49 cm geschikt is voor personen van 150 tot 160 cm, anderen gaan uit van 165 tot 175 cm.
Wij hebben onze E-bike getest met personen van 160 cm tot en met 190 cm en zij konden er allemaal een goede zithouding op vinden.
Onze E-bikes zijn uitgevoerd met een extra lange zadelpen, waardoor het zadel zelfs voor iemand van 190 cm op de juiste hoogte (heuphoogte) kan worden gezet. Een prettige zithouding is daarna in te stellen door het stuur in de gewenste positie te verstellen. De man van 190 cm heeft op de fiets een sportieve zitpositie, omdat het stuur in verhouding wat lager staat dan het zadel. Mensen langer dan 190 cm of met langere benen dan gemiddeld kunnen op de fiets een probleem krijgen met de comfortabele zit.

Mensen korter dan 160 cm zullen het de zadelstrop zo ver mogelijk naar achteren moeten zetten (waardoor het zadel naar voren komt) om een juiste zithoogte te krijgen, omdat de batterij op de bagagedrager het zadel anders in de weg zit.
Met name oudere fietsers en zij die beginnen met elektrisch fietsen rijden liever op een lager frame met lage instap omdat ze hierbij gemakkelijker en sneller kunnen afstappen.

Of men liever sportief zit of rechtop is aan de rijder. Dat zal men voor zichzelf moeten bepalen. Onze E-bikes passen - dankzij de lange zadelpen en het verstelbare stuur- voor een veel grotere groep gebruikers dan de maattabellen op internet aangeven.

Kinderzitje / Mand / Tas
Er kan een achterzitje op de fiets gemonteerd worden mits er gebruik wordt gemaakt van een adapter. Zonder adapter is een achterzitje niet mogelijk. Er kan geen zitje gemonteerd worden aan de zitbuis (waar de zadelpen in gaat) van de fiets. Let op: De maximale belasting van de achterdrager is 18 kg.

Past er een voorzitje op de fiets?
Ja er past een voorzitje op de fiets. Deze wordt gemonteerd op de stuurbuis. Aan het stuur zelf mag geen zitje gemonteerd worden.

Past er een mand en/of tassen op de fiets?
Ja, zowel aan de stuurbuis als op het stuur kan een mand bevestigd worden. Bijna alle fietstassen passen achterop de bagagedrager van de fiets.

Hoe werkt een E-bike?
De motor van uw E-bike wordt geactiveerd op het moment dat u begint te trappen. Bij elektrische fietsen moet meegetrapt worden om de motor te blijven activeren. Er zijn modellen met opstaphulp, hierbij hoeft u niet te trappen om de fiets te laten rijden tot een snelheid van 6 km per uur. Bij iedere trapbeweging geeft de motor u een extra zetje waardoor het fietsen makkelijker, lichter en comfortabeler wordt. De mate van ondersteuning kunt u meestal met knoppen op het stuur of op het display instellen.

Wat is de actieradius van mijn fiets?
De actieradius van een E-bike geeft aan hoeveel kilometer u maximaal op een volle accu kunt rijden, zonder tussendoor op te laden. De actieradius heeft enerzijds te maken met de kracht van de accu: het aantal Wattuur dat de accu levert en met heel veel externe factoren, zoals het gewicht van de berijder, het weer, temperatuur en wind, het soort weg waarop u rijdt en het totale gewicht van de fiets. Hierdoor is het lastig om de exacte actieradius te benoemen. De genoemde actieradius in folders en websites is een kunstmatig maximum waarbij alle factoren zo gunstig mogelijk zijn en wordt in de praktijk dus vrijwel nooit gehaald.

Waarom maakt een E-bike geluid?
Een E-bike motor maakt geluid, maar dit is zelden een vervelend of hard geluid. Het zal uw fietsbeleving zeker niet beïnvloeden. De ene motor wordt als stiller ervaren als de andere, maar dat verschilt ook nog eens per persoon. Daarnaast hoort u vaak het geruis van de banden en de wind, want meestal rijd men op een E-bike zo hard mogelijk, omdat dat immers makkelijk gaat.

Kan ik een diefstalverzekering afsluiten voor mijn E-bike?
Mede vanwege de hoge waarde van een E-bike raden wij u aan om een diefstalverzekering af te sluiten. Een gestolen E-bike is qua aanschafwaarde niet altijd zomaar te vervangen en E-bikes zijn populair bij fietsendieven. Het is dus geen overbodige luxe om een (diefstal)verzekering af te sluiten voor uw E-bike. Dit werkt net als bij een gewone fiets: voor een elektrische fiets worden geen speciale regels gehanteerd.

Hoe lang duurt het om mijn batterij op te laden?
Gemiddeld duurt het tussen 4 en 8 uur om de batterij van uw E-bike volledig op te laden. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de capaciteit van de accu: een zwaardere accu duurt langer om op te laden en een halfvolle duurt korter dan een helemaal leeggereden accu.

Hoe hard mag ik rijden op een E-bike?
Volgens de wet is het toegestaan om maximaal 25 km/uur te rijden op een fiets met trapondersteuning. De trapondersteuning zal dan ook bij 25 kilometer per uur ophouden, soms gaat dat nogal abrupt, soms wat geleidelijker. Dat ligt aan hoe de besturingssoftware is ingesteld en dat is meestal niet door de gebruiker te regelen. 

Hoe laad ik de batterij op?
U dient de batterij op te laden met de meegeleverde adapter. Deze is vergelijkbaar met een oplader voor een mobiele telefoon. Gebruik altijd alleen de meegeleverde oplader, elke andere kan leiden tot brand in de accu of oplader en zelfs tot een exploderende accu! Gebruik van een niet-originele oplader doet elk recht op garantie vervallen.

Heb ik een kenteken nodig voor mijn E-bike?
Nee, u heeft geen kenteken nodig voor normale E-bikes met een begrensde snelheid tot 25 kilometer per uur. Voor Speed Pedelecs is wel een kenteken vereist en ook een valhelm verplicht. Deze snelle E-bikes mogen 45 kilometer per uur en worden geschaard onder de bromfietsen.

Kan ik mijn eigen snelheid bepalen?
Via de bediening van uw E-bike kunt u zelf gemakkelijk de mate van ondersteuning bepalen. Hoe hoger de ondersteuning, hoe eenvoudiger het is om snel te fietsen met een minimale inspanning.

Kan ik ook op mijn E-bike fietsen wanneer de batterij niet is opgeladen?
Ja, dat kan. Zonder ondersteuning van de motor kunt u de fiets als een normale fiets gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de fiets zwaarder zal trappen dan een normale fiets, onder meer vanwege het hogere gewicht van de motor en de accu.

Hoe onderhoud ik de batterij voor maximaal gebruiksplezier?
Neem de volgende voorzorgsmaatregelen voor uw batterij: laad de accu regelmatig op (bijvoorbeeld na iedere rit), laat hem niet geheel ontladen, laad hem bij weinig gebruik ook regelmatig een paar uur op, bijvoorbeeld in de winter elke zes weken 6 uur aan de lader en bewaar de accu bij voorkeur op een droge plek op kamertemperatuur. Is uw schuur erg koud in de winter? Bewaar uw accu dan liever binnen in huis!

Heeft vriesweer veel invloed op een E-bike?
Jazeker, helaas wel. Bij temperaturen onder nul neemt de capaciteit van een accu met tientallen procenten af, waardoor u in plaats van bijvoorbeeld 80 kilometer in de zomer maar 60 kilometer in de winter kunt fietsen. Er kan bij lage temperaturen minder stroom in een accu en er komt ook nog eens minder uit. Laadt de accu in de winter wat vaker op, in een verwarmd vertrek – dan kan er meer stroom in. Daarnaast wordt er in de winter vaak gestrooid en kan het wegenzout uw E-bike aantasten. Was de fiets geregeld om het zout af te spoelen.

Hoe vaak kan ik een accu opladen?
Wanneer u zich aan de voorschriften uit de handleiding houdt en de accu in het begin van zijn leven een aantal keren volledig leegrijdt en weer oplaadt en verder de accu slechts af en toe geheel leegrijdt, zal een accu zo’n 500 keer opgeladen kunnen worden. Houdt er rekening mee dat de capaciteit van de accu telkens een heel klein beetje afneemt door natuurlijke veroudering, maar dat de accu kapot zal gaan van langdurig niet opladen.

Wat kan ik doen om zo ver mogelijk te komen op een acculading?
Zorg dat de batterij altijd volledig opgeladen is bij vertrek, leg de accu aan de lader ’s avonds op de dag voor uw fietstocht. Beperk vervolgens het stroomverbruik van de fiets.
Zet de ondersteuningsstand zo laag mogelijk. Neem zo weinig mogelijk bagage mee. Zorg ervoor dat de fietsbanden goed opgepompt zijn. Gebruik een lichte versnelling.
Schakel terug bij tegenwind of bij het oprijden van een helling, zoals u zou doen bij een fiets zonder elektrische ondersteuning.

Mijn vraag staat er niet bij?
U kunt uw vraag stellen via de chatfunctie bij Fiets Service België of wanneer deze aanwezig is op deze website. Buiten kantooruren werkt de chat als een e-mail, die zo spoedig mogelijk zal worden beantwoord.